В Донецькій області за поточний період 2018 року зареєстровано 5 випадків отруєнь дикорослими грибами з 9 постраждалими, з них 2 людини померло: м.Торецьк – 2 випадки з 6 постраждалими ( у т.ч. 2 померлих), м.Краматорськ – 2 випадки з 2 постраждалими, м.Слов’янськ – 1 випадок з 1 постраждалим.
З цих випадків у червні зареєстровано: 2 у м.Торецьк з 6 постраждалими, 1 у м.Краматорськ з 1 постраждалим. Гриби які визвали отруєння:
- м.Торецьк - зі слів постраждалих вживали гриби «парасольки», внаслідок 2 померлих, у другому випадку всі постраждалі вживали в їжу дикорослі гриби «сироїжки», які були зібрані у лісосмузі поблизу м.Торецьк;
- м.Краматорськ – зі слів постраждалих вживали гриби «сироїжки» (зібрані у лісі біля м.Святогірськ). У другому випадку їли гриби консервовані «білі» врожаю 2017 року які були придбані на стихійному ринку уздовж траси Слов’янськ-Харків;
- м.Слов ’ янськ– вживали гриби консервовані врожаю 2017 року зі слів «маслюки» придбані на ринку міста у приватної особи.
З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, тепловакулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуютьсягриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, в наслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі. По-друге, дослідженнями за кордоном встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.
Далі, нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків. Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, не рідко з тяжкими наслідками.
У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних і залізничних доріг;
- не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизучи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
- не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більшедоби, а свіжігриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим ;
- не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Запам ’ ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Наполегливо радимо – не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!!!
Відділення організації санітарно-гігієнічних
досліджень Добропільськоїміськрайонної
філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»