
Добропільчанам потрібно знати: нітрати в ранніх овочах та вплив їх на організм людини

З настанням літа на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».
Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх якість та безпечність.
Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати схильні перетворюватися в організмі людини у нітрити (солі азотистої кислоти), зокрема останні є неймовірно шкідливими.
Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм людини може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції:
–купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
–не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторних досліджень на вміст нітратів його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
–купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
–під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
Ранні овочі та фрукти рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% вмісту нітратів. Зокрема:
–очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
–нітрати в зелені більшій кількості знаходяться в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте кочани і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
–вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти;
–піддавайте овочі термічній обробці, так вміст нітратів зменшується в декілька разів;
–приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу;
–нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Дотримуючись наших порад Ви збережете своє здоров’є. Бажаємо здоров’я Вам та Вашим рідним!
Фахівці відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Добропільської міськрайонної філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»