В Нацбанку пояснили, чому дорожчають продукти в Україні
Рік видався важким для яблучних дерев через пізні заморозки, після яких прийшли спека і зливи. Внаслідок цього технічні сорти постійно дорожчають, а серед елітних сортів слабкий урожай. Щодо молочних продуктів, то Україна все більше залежить від імпорту. У першій половині жовтня лише вершкового масла ввезли на 76% більше, кисломолочних продуктів – на 11%, сирів – на 5%. Ця ситуація сприяє зростанню цін.
Може подорожчати олія через зростання цін на сировину, хоча поки що ціна практично незмінна. Рік виявився кліматично важким для салатів, а тому їх пропозиція обмежена.
В НБУ розповіли, що спекотна погода без дощів далася взнаки на врожайності, термінах дозрівання та якісних параметрах низки овочів і фруктів, що позначилося на їх пропозиції. Швидше дорожчали овочі борщового набору та помідори, залишалися високими темпи зростання цін на огірки.
Збільшення вартості сировини та виробничих витрат вплинуло на ціни на борошно та крупи. Зростають ціни на картоплю через підвищений попит з боку виробників чіпсів та снеків.Інформує agropolit.com