
Добропільчан інформують щодо профілактики харчових отруєнь
Харчове отруєння – це захворювання, що виникає в результаті вживання в їжу неякісних продуктів харчування. Загальними симптомами харчового отруєння є запалення слизової шлунково-кишкового тракту і загальна інтоксикація. Нерідко цей стан супроводжується зневодненням організму.
Харчові отруєння бувають: інфекційного, неінфекційного і невстановленого характеру.
Неінфекційні отруєння виникають через токсини грибів, рослин, ягід, а також хімічно шкідливих речовин (отрут, важких металів). Інфекційні або, як їх ще називають, харчові токсикоінфекції можуть мати грибковий або бактеріальний характер
Причини захворювання:
Основними причинами харчових отруєнь є відсутність гігієни рук, немиті продукти або такі, у яких минув термін придатності, і недостатня термічна обробка. Головні причини токсичних харчових інфекцій – це хімічні отрути, а також отруйні речовини тваринного і рослинного походження (гриби та рослини).
Найнебезпечніші продукти з точки зору розвитку харчових отруєнь:
- сирі яйця і молочні продукти;
- страви з сирою рибою і домашні консерви;
- торти і тістечка з кремом;
- м'ясні і швидкопсувні продукти;
- страви в їдальнях та кафе;
- продукти з пошкодженою упаковкою.
Симптоми харчового отруєння:
Клінічна картина харчового отруєння залежить від виду збудника та кількості з’їденої непридатної їжі. Найбільш поширені ознаки харчового отруєння – це:
- підвищення температури;
- втрата апетиту;
- рідкі випорожнення;
- постійні заклики до дефекації;
- затуманений зір;
- нудота, блювання;
- підвищене слиновиділення;
- окремі розлади в роботі центральної нервової системи або ж повна відмова всієї нервової системи, що часто трапляються при ботулізмі.
Перші симптоми харчового отруєння з’являються вже через 30-40 хвили після
вживання недоброякісних продуктів харчування і протягом 2-3 наступних днів наростають. В цей період хворому повинна бути надана термінова медична допомога.
Перша допомога при харчовому отруєнні
Якщо є підозри, що нудота, блювання та інші насторожуючі симптоми, викликані
саме харчовим отруєнням, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. При харчовому отруєнні необхідно пити активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини, краще негазованої (чай, соки).
Після промивання шлунка хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів. Важливо: в жодному разі до приїзду лікаря не можна приймати знеболювальні, протиблювотні та протидіарейні препарати.
Профілактика харчових отруєнь
Звести до мінімуму ризик харчового отруєння можна в тому випадку, якщо дотримуватися простих, але дієвих правил:
1. Підтримувати чистоту на кухні і в житлових приміщеннях.
2. Дотримуватися правил особистої гігієни.
3. Використовувати в їжу доброякісні харчові продукти.
4. Зберігати швидкопсувні продукти в холодильнику.
5. Ретельно мити продукти перед вживанням і не забувати про їх термічну обробку.
Відділення організації санітарно-гігієнічних
досліджень Добропільської міськрайонної
філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»